luni, iunie 14

Che Guevara

“S-a născut în Argentina, la 14 iunie 1928, în localitatea Rosario del Fe, ca cel mai mare dintre cei cinci copii ai unei familii prospere, tatăl fiind Ernesto Guevara Lynch, iar mama Celia, având strămoşi basci, irlandezi şi spanioli. La vârsta de doi ani s-a îmbolnăvit de astm bronşic, iar de la vârsta de 3 ani a învăţat şah de la tatăl său şi a participat chiar la concursuri începând de la vârsta de 12 ani. Mama sa l-a învăţat franceza, pe care o va vorbi în mod curent, fiindu-i utilă mai ales în experienţa africană de mai târziu. Mătuşa sa, de care era foarte apropiat şi care a crescut-o pe mama sa de la moartea prematură a părinţilor acesteia, era comunistă. În timpul adolescenţei, profitând şi de perioadele de repaus provocate de crizele de astm, citeşte din Pablo Neruda, Jack London, Emilio Salgari, Jules Verne, Sigmund Freud şi Bertrand Russell. Arată, de asemenea un mare interes şi pentru fotografie. Cu toate acestea, în1942, la liceu, joacă rugby în echipa şcolii. Reformat din cauza bolii, se ambiţionează să ajungă doctor. În anul 1948 se înscrie la facultatea de medicină din Buenos Aires. În decembrie 1951 începe o călătorie prin America Latină. În ianuarie 1952 ajunge în Chile, unde descoperă mizeria în care trăiau minerii din nordul ţării. Ajunge în Peru, în Amazonia, în Columbia şi Venezuela. Revine acasă complet schimbat. Descoperise marile inegalităţi din America Latină, tragica viaţă a indienilor, aroganţa militarilor.
După ce îşi ia diploma în medicină pleacă din nou: Bolivia, Peru, Ecuador, Guatemala. La 27 iunie 1954, preşedintele cade victimă unui puci militar. Rămâne în Guatemala până în septembrie 1954, apoi pleacă în Mexic, unde la 26 iunie 1955, îl întâlneşte pe Fidel Castro. În această perioadă e supranumit Che.” (wikipedia)
De aici incepe cea mai fascinanta poveste a naivitatii luptatorului pentru o cauza pierduta!
Ea se numeste “Che Guevara” si nu inceteaza sa fascineze generatii intregi de rebeli fara cauza. A reusit sa aiba aproape tot ceea ce si-a propus, si totusi, nu a avut nimic. A murit meschin, mizer, desi s-a nascut intr-o familie prospera, a fost medic, ministru, guvernator al unei banci nationale.
A vrut, mereu, altceva. Si chiar a avut!

4 comentarii:

Cristian Lisandru spunea...

Ha! Bună postare. Istorie. Pot să fiu acuzat de multe. Dintre aceste multe o remarc pe cea referitoare la pasiunea mea istorică pentru Che. Mie mi-a plăcut personajul. Şi omul. Cu toate greşelile lui. PS - unii mă mai acuză că am prea multe cuvinte bune pentru Erwin Rommel. Şi care este problema? Un mare general.

Virtualkid spunea...

Cristian Lisandru:
Istoria o scriu cei care castiga razboaiele. Si eu am o slabiciune pentru povestea acestui om. Un nebun in felul sau! Dar un nebun atat de frumos!

dand spunea...

Virtualkid:
frumos remember istoric
Cristian Lisandru:
"Desert Fox" a fost un geniu si a marcat definitiv arta militara ("Monty" a simtit-o din plin); nu mi-as face prea multe griji din cauza acuzatorilor...

Virtualkid spunea...

dand:
Prietene, nu este meritul meu!
Iar tu stii asta!

Unde iți trimit depeșă?

Vreau adresa ta de e-mail:

Delivered by FeedBurner