miercuri, martie 13

Cu 2% mai multa Speranta


Este o dimineata racoroasa de toamna, in care ploaia pandeste momentul in care sa inceapa sa toarne. La marginea unui teren sintetic din cartier se aduna masini, una cate una. Copii si parinti trec din una in cealalta in efortul de grupare cat mai optima. Se pleaca la Cluj pentru un meci amical de minifotbal, iar costurile drumului sunt apasatoare pentru multi dintre parinti.

La un moment dat, dintre blocuri, apare un copil firav care paseste ingandurat. Se apropie de unul dintre organizatorii grupului si i se adreseaza cu glas trist, umil:
- Mama si tata nu au avut bani ca sa imi dea pentru benzina, dar (pauza lunga, apasatoare)........... vreau si eu sa joc!"



Greu de descris lumina care i-a inundat fata in momentul in care a fost invitat sa urce intr-una dintre masini. L-am privit cu atentie si am recunoscut in comportamentul lui spaima ca inca se mai poate intampla sa rateze aceasta deplasare. Statea aproape ascuns in masina in care urcase, fara sa miste, fara sa vorbeasca. El numara minutele si secundele care il mai desparteau de momentul plecarii, astepta sa se vada plecat.
Dar, amanuntul cu adevarat tulburator din aceasta intamplare nu este ca un copil isi doreste cu disperare sa faca sport, in ciuda greutatilor materiale pe care trebuie sa le indure. Micutul jucator purta cu el o punga de plastic transparent in care se afla pachetelul sau pentru aceasta deplasare : o jumatate de felie de paine si atat! Atat!



Nici nu mai conteaza continuarea povestii, desi toti copiii au reusit sa joace peste asteptari. Mai important este ca povestea aceasta sa fie transformata intr-o pilda chiar pentru componentii echipei nationale de fotbal a Romaniei care sa ii faca sa lupte pana la sacrificiu pentru drapelul pe care acesti il poarta inca de pe acum pe piepturile lor de mici gladiatori. Dintre ei se vor alege cei care se vor ridica din urma ca sa duca steagul mai departe.
De multe ori ni se intampla sa stam in fata televizorului si sa ne indignam pentru rezultatele tot mai slabe ale echipelor nationale din toate sporturile, uitand ca doar baza de selectie si responsabilitatea cu care sunt gestionate exemplele impresionante ale actualilor campioni. Copii au nevoie de idoli pe care sa isi doreasca sa ii egaleze, apoi sa-i intreaca. Alta cale nu exista!



Daca ne-am fi putut permite financiar, am fi vrut sa ii conduca in teren chiar acesti copii, sa-i tina de mana in timpul imnului si sa le transmita si determinarea lor, sa transforme in eroi. Da, ar fi fost o experienta fabuloasa daca ar fi reusit sa depaseasca faza de proiect, insa nu am reusit sa gasim finantare pentru o astfel de deplasare. Cu toate acestea, in ziua meciului, copiii acestia vor fi in fata televizoarelor si vor canta imnul tarii pentru care intr-o buna zi poate chiar o sa ajunga sa intre in teren....

Hai Romania! Cu puterile noastre incercam sa iti crestem viitorii campioni. Cu credinta ca aceasta este calea, avem cu 2% mai multa Speranta ca putem si noi sa declansam o campanie de colectare a declaratiei 230 in folosul acestor copii care cresc cu gandul la victorie.

Ne inscriem cu acest articol in campania prietenilor nostri, Chinezu si Cristian Florea, cei care impreuna cu sponsorul echipei nationale a Romaniei - CityInsurance.ro intentioneaza sa trimita un blogger la meciul de fotbal Olanda - Romania, cu conditia ca acesta sa respecte mecanismul campaniei. Daca o sa reusim sa castigam, indiferent care va fi sa fie premiul, il vom transforma intr-o donatie catre asociatia pe care am infiintat-o special pentru a putea finanta cat mai bine efortul acestor viitori campioni. Ei sunt adevarata noastra Speranta!

Un comentariu:

Anonim spunea...

nu imi amintesc intamplarea..

Unde iți trimit depeșă?

Vreau adresa ta de e-mail:

Delivered by FeedBurner