marți, iunie 15

Remember - Cenaclul Flacara

In urma cu douazeci si cinci de ani,a avut loc, la Ploieşti, ultimul spectacol al Cenaclului Flacăra, interzis de către autorităţile comuniste; înfiinţat la 17 septembrie 1973 şi condus vreme de 12 ani de catre poetul Adrian Păunescu, cenaclul a reprezentat un moment special în anii întunecaţi ai comunismului;Stefan Hrusca, Ducu Bertzi, Vasile Şeicaru, Alexandru Andrieş, George Nicolescu, Dinu Olarasu, Mircea Rusu sunt doat câţiva dintre artiştii români care şi-au început cariera pe scena Cenaclului Flacăra. Sunt multi cei pe care i-am uitat acum.
De curand, doua legende mondiala au concertat in Romania, Ac/Dc si Bob Dylan. In deschidere, ca o recompensa pentru intreaga lor activitate, Iris si Nicu Alifantis le-au fost partasi la evenimente.

Atunci cand eram copil, in fiecare seara de joi, ma culcam cu "tranzistorul Pescarus" sub perna. Ii ascultam pe cei care acum sunt nume grele ale muzicii romanesti si de multe ori adormeam inainte sa mai apuc sa ascult Beatles, Rolling Stones, Kiss, Judas Priest, Led Zeppelin, Janis Joplin si cate si mai cate!

Tranzistorul Pescarus era legatura mea cu o lume pe care nu speram sa o ating vreodata. Copilul meu a fost foarte aproape. A atins!

Aceasta este o istorie importanta. Multi dintre cei trecuti de prima tinerete au cantat in ploaie "pe la chindie, nori de hartie".

10 comentarii:

Ghiocelul alb spunea...

Au avut si parintii mei un radio acelasi model. Tin minte ca ne asigura ambianta muzicala dimineata in timp ce luam micul dejun si ma pregateam sa plec la scoala pe ritmuri de Corina Chiriac. Ne acompania si in drumurile la mare si la munte iar in unele seri tin minte cum tata impreuna cu cativa vecini ascultau la el Europa libera.

Unknown spunea...

Ala e radio Selena?:)

Virtualkid spunea...

Ghiocelul alb:
Eu pastrez si amintirea unui aparat de radio cu lampi, din casa bunicului meu, taran care a trecut prin puscariile politice ale vremurilor. Era un fost chiabur reeducat care asculta "Vocea Americii", in fiecare zi.

Virtualkid spunea...

Iulia Mihai:
Asa cum il vad eu, chiar daca este alt model, arata aproape identic cu "pescarusul copilariei mele", cel care avea "baterie patrata".

Cristian Lisandru spunea...

Asta făceam şi eu joia, iar mi-ai amintit de momente extrem de frumoase. Stăteam cu urechea la radio, ascultam melodiile, pe unele încercam să le şi scriu în viteză, pentru a le cânta la chitară... O zi răcoroasă, oameni buni!

Virtualkid spunea...

Ceva imi spune ca sunt sanse mari sa fi fost pe stadionul "Dunarea", la "Gala 1000", atunci cand ploua cu galeata, iar Voltaj canta piesa lui Adi Ilie.... "Nori de hartie".

Joker spunea...

Cenaclul..o ce vremuri.
Culmea ironiei este ca acest popor si a atins limita cu el.
Pacat. De aici se vede si neputinta in CELELALTE.
"Ce ai omorat omorat..ramane"
O noapte intreaga.....etc...
am tot planso si am tot jelito. Trist, dar adevarat.
-Cine schimba apa din acvariu?

Virtualkid spunea...

Joker:
Nu o schimba nimeni!
Sta asa pana se baleste de tot!

elena marin-alexe spunea...

Toata tineretea mea am fost leganata pe frumusetea Cenaclului, singura sursa de muzica adevarata.
Multumesc pentru asta DOMNULUI POET ADRIAN PAUNESCU.

Virtualkid spunea...

elena marin-alexe:
Pe multi i-a scos la lumina, ca artisti, dar sunt si mai multi cei care au devenit atenti la muzica si poezie.

Unde iți trimit depeșă?

Vreau adresa ta de e-mail:

Delivered by FeedBurner