luni, aprilie 16

Biserica din Ditrau

Calatorim.
In prima zi de Paste, am pus in traista de merinde ouale festite, drobul mestesugit cu miroase bine alese si cozonacii gatiti cu sclipitura de zahar rascopt in pojghita de ou. Astfel pregatiti ne-am zis drumeti si am pornit pe Cheile Toplitei.
Nu ne grabim, iar drumul abia refacut, ne lasa tihna de a vedea frumusetile pe care le strabatem.

In drumul nostru catre Cheile Bicazului, ne-am oprit pret de cateva minute, la biserica din Ditrau, o localitate foarte mica, aflata in drumul catre Gheorghieni. Ceea ce sare in ochi din prima secunda in care o zaresti, cu mult inainte de a intra in localitate este contrastul evident dintre maretia bisericii si dimensiunile mai mult decat modeste ale localitatii in care a fost ctitorita.
Fara a sti daca povestea este adevarata, se pare ca acest paradox s-a nascut din frustrarea unui om nevoit sa isi abandoneze rosturile vietii sale de taran de sub munte si sa plece peste ocean in cautarea unei vieti mai bune.
Intr-un fel poate ca a si reusit asta, insa pretul platit, pare sa nu mai lase sansa unei justificari.
Odata ajuns la batranete, toata agoniseala bejaniei sale nu a avut cui sa o lase. Dorinta reusitei cu orice chip, l-a insingurat. Poate tocmai din dorinta de a nu-si lasa sufletul prizonier al zadarniciei pe care singur si-a urzit-o, intr-un ultim gest de razvratire, el a ales ca toti "argintii " lui sa se intoarca in locul in care a vazut lumina zilei, chiar daca nici cei din neamul sau nu il mai asteptau.
Astazi, biserica din Ditrau isi duce propria poveste mai departe, afisand trufas o maretie indoielnica, atata timp cat comunitatea mult prea mica se vede pusa intr-o situatie si mai paradoxala decat cea despre care am vorbit.

Trufia binefacatorului din exil, ii loveste peste timp prin chiar grandoarea ctitoriei sale, costurile intretinerii acestui lacas fiind o grea povara. Cu toate acestea, pentru drumetul ajuns pe aceste meleaguri, biserica din Dirtrau este un adevarat prilej de revelatie, cu atat mai mult cu cat aceasta poveste le ramane straina.



Location:Bicaz

Niciun comentariu:

Unde iți trimit depeșă?

Vreau adresa ta de e-mail:

Delivered by FeedBurner