joi, decembrie 30

Pe ultima sută de metri

Omul este construit din întâmplările pe care alţii i le pun la bază, în copilărie, întâmplări care prin alcătuirea lor duc la săparea albiei pe care va curge viaţa lui matură.

O poveste pe care nu am avut vreme să o aşez aici este cea din ziua de Ignat. Lumea se schimbă cu o viteză incredibilă, forţându-ne să lăsăm deoparte multe dintre rosturile vieţii în care ne-am născut. Eu mi-am pornit existenţa într-o lume în care se mai trimiteau scrisori, era un lux să ai un telefon, în brad mai puneam (încă) podoabe făcute în casă.

Printre amintirile cel mai bine fixate din copilăria mea se număra una petrecută într-o zi geroasă, în care ne-am trezit în puterea nopţii că să pornim la bunici pentru tăierea porcului. Zăpada scârţâia sub picior iar cerul era incredibil de senin. Îmi amintesc şi acum multe dintre amănuntele drumului către bunicii mei, felul în care ne tot întrebau părinţii dacă ne este frig, radio-ul care ne zgâria urechile cu paraziţii săi. Tot drumul l-am petrecut privind cerul şi m-am gândit la faptul că trebuie să cadă o stea... a porcului. Aşa mi se spusese, că trebuie să cadă o stea atunci când moare cineva.

Mă întreb dacă am reuşit să pun între amintirile copilului meu ceva care să nu se mai şteargă niciodată, mai ales că schimbările impuse de coana Europa tind să facă din tradiţiile noastre nişte simple subiecte de aduceri aminte. Oare îşi va aminti că a mai apucat să participe la o tăiere tradiţională de porc? Eu ţin minte şi acum bucuria cu care copiii se îngrămădeau să călărească porcul proaspăt pârlit şi spălat, frecat cu sare şi învelit cu saci din in.

Pentru noi toţi, acest gen de întâmplare se află pe ultima sută de metri. Oare este ultimul an în care mai putem să trăim asta?


......

21 de comentarii:

DNA System spunea...

Este mare pacat sa renuntam la aceste traditii, mai ales ca nici macar nu exista o motivatie serioasa.

cati spunea...

La multi ani! Sa aveti o seara frumoasa, care sa marcheze trecerea in Noul An. Un an pe care vi-l doresc mai bun, mai plin de realizari, cu multa iubire si zambete. La multi ani dragii mei!

Erys spunea...

La multi ani! An nou mai bun, mai senin, mai imbelsugat, sanatate maxima, bucurii de la viata si de la cei dragi tie!

Virtualkid spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
arcadia spunea...

Pe ultima sută de metri îţi doresc ca toţi kilometrii anuluzi viitor să-ţi fie cu spor, să aveţi sănătate şi bucurii nenumărate!

La mulţi ani!

Kadetul spunea...

Ce fotografii pline de invataminte. Cat o sa se mai poata face asa ceva?
Cat o sa ne mai lase coana Europa?

americanu spunea...

Vezi ca si eu am tinut o mitraliera de airsoft in mana am facut si poza dar nu o mai am :( numai ca eu is indopat cu hamei :D

Cristian Lisandru spunea...

LA MULŢI ANI, ştrumfilor,să aveţi parte numai de bine în 2011. Numai bucurii şi gânduri bune, dorinţe împlinite şi proiecte realizate.

Petrecere frumoasă!

Cristi şi Geanina

giulia spunea...

Daca toata lumea iti doreste ca aceasta zi sa fie una minunata, eu iti urez ca toate zilele ce urmeaza sa fie pline de bucurii si realizari astfel incat acest nou an sa iti umple sufletul de voie buna! La multi ani!

doctorul spunea...

eu unul sper că o să ne mai vină mintea la cap; sîntem doar un pic înfierbîntați la vederea mărgelelor de sticlă, atîta tot

Virtualkid spunea...

DNA System:
Daca vrem sa o dansam pe coana Europa, musai sa avem unghiile taiate!

Virtualkid spunea...

cati:
Ne bucura peste masura de mult urarile tale, ale voastre. Cu siguranta, in anul care vine, o sa ne recuperam primul bilet de tramvai...

Virtualkid spunea...

Erys:
Multumim pentru toate aceste ganduri!

Virtualkid spunea...

arcadia:
Cat de frumos ai spus-o, intorcand metrii ultimi in kilometri viitor! Multumesc!

Virtualkid spunea...

Kadetul:
Noi ne mai bucuram de aceste momente atata vreme cat mai putem... si cat mai avem bunicii la tara.

Virtualkid spunea...

americanu:
Mare atentie, am inteles ca hameiul dospeste cam periculos....

Virtualkid spunea...

Cristian Lisandru:
Multumim pentru aceasta colinda in tandem.

Virtualkid spunea...

Mirela P.:
O sa folosim acest alfabet pentru o buna invatare.
La multi ani!

Virtualkid spunea...

giulia:
Toate urarile sunt bine venite, toate gandurile trimise catre noi le pastram cu mare placere.

Virtualkid spunea...

doctorul:
Mai rau este ca se dovedeste ca nu ne alegem nici macar cu margelele!

Pato Basil spunea...

Sorici proaspat, yammi :D

Unde iți trimit depeșă?

Vreau adresa ta de e-mail:

Delivered by FeedBurner